ZUPA PSZENICZNA Z BAZYLIĄ

Skladniki (4 porcje)
Pszenica 160 g
Cebula 1
Marchewka 1
Seler 1 gałązka
Świeży pomidor 1
Bulion warzywny 400ml
Pesto:
Świeża bazylia 20 g
Oliwa z oliwek 20 ml
Parmezan starty na tarce 10 g
Orzechy pinii 5 g
Sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Umyć i oczyścić cebulę, selera i marchewkę. Pokroić je w drobną kostkę.

Umyć pomidora, przekroić na ćwiartki, usunąć nasiona i pokroić w drobną kostkę.

Włożyć pokrojone warzywa – oprócz pomidora – do naczynia, dodać niewielką ilość bulionu, przykryć i gotować w niskiej temperaturze. Kiedy wskaźnik termokontrolera znajdzie się na zielonym polu, gotować warzywa jeszcze przez 2-3 minuty.

Dodać pszenicę i pokrojonego pomidora, dolać bulion. Przykryć i gotować ok. 40 minut (wskaźnik termokontrolera znajduje się na zielonym polu przez cały czas).

W międzyczasie, przyrządzić pesto: zmiksować parmezan, bazylię i orzeszki pinii.

Kiedy pszenica się ugotuje, dodać pesto i odstawić na 5 minut. Dodać sól do smaku i kilka kropel oliwy z oliwek.

Posypać parmezanem i podawać na gorąco.

 

Wartość składników odżywczych w każdej porcji:

Kcal Białka Tłuszcz Węglowodany
200 6 7 31
Podziel się na:
  • Print
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Blogplay