Składniki (4 porcje) | |
Ryba (łosoś, halibut, dorsz) | 1 kg |
Ziemniaki | 3 |
Cebule | 2 |
Siekany koperek | 20 g |
Marchewka | 1 |
Szafran szczypta | |
Plasterki cytryny | |
Sól i pieprz |
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Umyć i oczyścić marchewkę, cebule i ziemniaki i pokroić je na średniej wielkości kostkę. Nalać 1,5 l wody do patelni, przykryć, wstawić na średni ogień i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić warzywa do gotującej się wody. Dodać szafran i gotować na wolnym ogniu bez pokrywy 15 minut (strzałka termokontrolera znajduje się na zielonym polu). Dodać rybę (oczyszczoną i pokrojoną w kostkę), gotować kolejne 10 minut. Wyłączyć ogień, posypać posiekanym koperkiem i odstawić na 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Przybrać plasterkami cytryny i świeżymi listkami koperku. Podawać na ciepło.
Można dodać małże.
Wartość składników odżywczych w każdej porcji:
Kcal | Białka | Tłuszcz | Węglowodany |
509 | 43 | 19 | 30 |