ZUPA RYBNA PO ROSYJSKU

zupa rybna

Składniki (4 porcje)
Ryba (łosoś, halibut, dorsz) 1 kg
Ziemniaki 3
Cebule 2
Siekany koperek 20 g
Marchewka 1
Szafran szczypta
Plasterki cytryny
Sól i pieprz

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Umyć i oczyścić marchewkę, cebule i ziemniaki i pokroić je na średniej wielkości kostkę. Nalać 1,5 l wody do patelni, przykryć, wstawić na średni ogień i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić warzywa do gotującej się wody. Dodać szafran i gotować na wolnym ogniu bez pokrywy 15 minut (strzałka termokontrolera znajduje się na zielonym polu). Dodać rybę (oczyszczoną i pokrojoną w kostkę), gotować kolejne 10 minut. Wyłączyć ogień, posypać posiekanym koperkiem i odstawić na 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Przybrać plasterkami cytryny i świeżymi listkami koperku. Podawać na ciepło.

Można dodać małże. 

Wartość składników odżywczych w każdej porcji:

Kcal Białka Tłuszcz Węglowodany
509 43 19 30
Podziel się na:
  • Print
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Blogplay