ZUPA Z CIECIERZYCY ZE SZPINAKIEM I SZAFRANEM

Skladniki (4 porcje)
Ziarna ciecierzycy 200 g
Świeży szpinak 500 g
Bulion z kurczaka 1 l
Szafran 2 saszetki
Mała cebula 1
Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa
Sól
Pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zalać ciecierzycę zimną wodą i odstawić na noc.

Umyć szpinak dwukrotnie w zimnej wodzie. Oczyścić cebulę i pokroić ją na cienkie plasterki.

Podgrzewać naczynie. Kiedy strzałka termokontrolera znajdzie się na zielonym polu, dodać niewielką ilość oliwy z oliwek i smażyć cebulę, aż się „zeszkli”.

Odcedzić ciecierzycę i połączyć z pozostałymi składnikami.

Przyprawić solą i pieprzem.

Dodać bulion z kurczaka i gotować godzinę. Dodać szafran od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać szpinak i gotować 10 minut.

Podawać na gorąco.

Można podawać zupę z gorącymi tostami. 

Wartość składników odżywczych w każdej porcji:

Kcal Białka Tłuszcz Węglowodany
237 12,5 9 26
Podziel się na:
  • Print
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Blogplay